Search
Close this search box.

Door op de hoogte te zijn van deze vier team managementtrends ga je 2021 energieker in dan ooit.
Zonder twijfel kan worden gezegd dat 2020 het jaar was waarin de wereld even compleet op zijn kop werd gezet. Opeens was thuiswerken niet een luxe, maar de norm. De scheidingslijn tussen werk en privé verdween hierdoor en de motivatiedip trad op. Maar de pandemie heeft ons ook laten zien wat voor veerkracht er in ons schuilt. Door die veerkracht werden nieuwe kwaliteiten zichtbaar of zelfs ontwikkeld. Door onderstaande trends toe te passen in je team zal je zelf ook meer energie overhouden en toekomen aan nieuwe onderwerpen.

1. Mentale gezondheid
Hoewel er veel voordelen zitten aan de flexibiliteit van het thuiswerken, kan het tegelijkertijd een impact hebben op onze mentale & fysieke gezondheid. Met het wegvallen van de fysieke afstand tussen werk en thuis valt er ook een stukje regelmaat, routine, zingeving en menselijk contact weg. Er is de laatste tijd veel onderzoek geweest naar thuiswerk en de impact van thuiswerken op de mentale & fysieke gezondheid. Daaruit blijkt dat een zekere mate van structuur, contact, verbondenheid en fysieke inspanning onze mood positief beïnvloedt en productiviteit bevordert. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever een vinger aan de pols houdt door en af en toe een check-in te doen bij het team op bovenstaande thema’s.

Deze trends en tips zullen 2021 een ander jaar maken dan daarvoor. En ook al lijkt het soms wat deprimerend, de situatie biedt ons ook veel kansen tot ontwikkeling.

2. Feedback leren geven (bron: Schaal van Samenwerking)
Omdat we nu veelal thuiswerken is het veel lastiger om je collega om feedback of instructie te vragen bij het welbekende koffieautomaat. Op afstand werken doet dan ook een beroep op het zelfstandig werken en kan ervoor zorgen dat collega’s geen hulp vragen en/of feedback ontvangen. Als je niets hoort zal het wel goed zijn gaat in deze tijd zeker niet op. Reserveer tijd voor feedback en instructie in een online meeting, het liefst één op één. De manier waarop je feedback geeft is zeer belangrijk. Echte feedback hoort geen hint te zijn, maar bespreking van gedrag waar duidelijke afspraken voor verbetering aan verbonden zijn. Door echte afspraken met betrekking tot verbetering te maken, maak je als het ware een deal. Als je een echte ‘deal’ maakt dan kan je op een later tijdstip reflecteren op het gedrag en de gemaakte afspraken en kun je groeien met elkaar. Zo zal je als team beter op elkaar af kunnen stemmen en effectiever met elkaar werken dan voorheen.

3.Uitbesteding van taken

Het kan best lastig lijken om taken uit handen te geven waarvan je zelf denkt dat je het beter kan. Toch loont het enorm om je werknemers een extra verantwoordelijkheid en of taken te geven. De veerkracht die men liet zien aan het begin van de pandemie laat ook zien dat er nog veel meer potentie in je werknemers zit dan dat je misschien in eerste instantie dacht. Wees daarom niet bang om af en toe een opdracht te outsourcen. Pluspunt: meer tijd om je bezig te houden met nieuwe dingen.
4. Aware worden van je energydrainers, persoonlijke behoeftes en talenten
Het in kaart brengen van energydrainers, behoeftes en talenten zorgt voor meer motivatie, een betere communicatie en soepelere samenwerking in je teams. Uitzoeken wat nog verbeterd kan worden hoort hier ook bij. Hierdoor kan je de potentie van een ieder in het team beter benutten en levert het individu, en daarmee het gehele team, beter werk af. Als je je werknemers in hun kracht kan zetten door hun talenten aan te spreken, durven zij zich een expert te noemen en te excelleren. Zo win jij zelf tijd en krijg je de beste kwaliteit van de output van je team.
Deze trends en tips zullen 2021 een ander jaar maken dan daarvoor. En ook al lijkt het soms wat deprimerend, de situatie biedt ons ook veel kansen tot zelfbewustzijn en zelfontwikkeling.
Ben jij ook benieuwd wat het potentieel van jouw team is en hoe je deze kan optimaliseren?
Ella Taal van Awareness in Business kan je deze als geen ander helpen concreet te maken. Boek een gratis kennismakingsgesprek via deze link.

Meer informatie over onze awareness programma´s: www.awarenessinbusiness.com