Search
Close this search box.

Practice what you preach Sustainability ligt mij na aan het hart. Sinds enige tijd probeer ik hetPractise what you preach principe op mijn bescheiden manier ook in mijn eigen leven te integreren. Niet zo lang geleden zag ik de documentaire a life on our planet van David Attenborough en realiseerde me dat ik niet langer kan wegdrukken dat er milieuproblemen zijn, dat het regenwoud steeds meer verdwijnt en dat onze veestapel enorm is etc etc. Maar wat kan ik er dan concreet zelf aan gaan doen?

Een begin maken Onlangs heb ik een elektrische auto aangeschaft. Dat heeft allerlei (ook fiscale) voordelen maar ook nadelen. Nu ik de auto eenmaal heb, merk ik ook dat beter en bewuster je dag moet plannen. Bij voorkeur niet meer dan twee afspraken per dag want dat geeft ook meteen meer rust in je werkdag en veel minder stress. Je moet weten waar de laadpalen staan, laadtijd incalculeren en soms kan een afspraak via Zoom of Google Meet ook prima volstaan. Maar bewustwording, actie ondernemen en je ingesleten patronen veranderen. Dat gaat natuurlijk niet ´overnight¨. Mijn energieleverancier geeft aan groene stroom te leveren, maar hoe weet ik dat zeker? Het liefst zou ik op mijn dak ook nog zonnepanelen hebben. Dus dat is de volgende stap. En ik wil dan ook echt circulair zijn voor het opladen van mijn auto op groene energie. Wel weer een flinke investering. Heb ik dat er voor over en wat levert het mij op? Dan heb je nog het probleem van de accu´s wat doe je daar dan mee, als ze afgeschreven zijn? En dan de vraag wat doe ik met m´n aandelen? Alleen laten renderen in verantwoorde en sustainable fondsen met misschien minder rendement op korte termijn, maar wel een betere toekomst voor mijn kinderen en kleinkinderen? Mijn persoonlijke transitie en mijn bijdrage aan sustainability roepen ook telkens weer nieuwe vragen bij mij op.

Maar wat zijn nu de ´drivers´ voor een echte transitie? De deur open doen naar een echte verandering start allemaal met ‘’Awareness’’; gewaarwording,niet voor niets het eerste woord van mijn bedrijfsnaam..

Echte verandering gaat in vijf stappen waarbij elke stap van belang is; je begint met aan iets aandacht te geven, vervolgens wordt je je iets gewaar. Dat is eigenlijk het woord awareness en dan wordt je je bewust (consciousness). Als je deze 3 stappen genomen hebt dan pas kun je er verantwoordelijkheid voor nemen en omzetten in concrete acties. Want wanneer veranderen mensen? Er zijn maar 2 smaken: door een ambitie of door een gevoelde pijn. En ambitie kan zijn dat een bedrijf heel graag op een duurzame manier wil groeien. Of je hebt gevoelde pijn, je loopt er bijvoorbeeld tegenaan dat je MT niet optimaal functioneert en daarom zijn er veel onderhuidse conflicten tussen medewerkers in dat bedrijf. We veranderen als individu ook alleen maar als we iets heel graag willen, als we de voordelen groter zijn dan we de nadelen ervaren of als we ergens last van hebben. Anders veranderen we simpelweg niet. Onze hersenen zijn toch zo van; we doen eigenlijk de dingen die we routinematig doen. Dat kost ons namelijk het minste energie en zo is het in ons systeem dat puur biologisch bepaald vanuit het principe van overleving. Vroeger had je niet altijd vanzelfsprekend te eten en te drinken, dus je daarom moet je zo zuinig mogelijk omgaan met je energie. En daarom houden we ook vast aan bekende patronen want dat kost ons het minste energie ingegeven door onze drang naar survival.

Impact Autorijden, vliegen, zuivel en vlees eten heeft het meeste impact op onze ecologische footprint heb ik begrepen. Door bewust te kiezen wat je eet kun je je klimaatbelasting met de helft omlaag brengen. Dit kan door vlees te vervangen door noten en of peulvruchten. Ja, natuurlijk ook wel afval scheiden en ook de duurzame kleding, duurzame bloemen, duurzame voeding etcetera. Voor mezelf heb ik gesteld, ik wil drie belangrijke dingen aanpakken en bedacht me dan zou je dan kunnen starten met electrisch rijden en je zou minder vlees, vaker vleesvervangers gebruiken of helemaal geen vlees meer kunnen eten. Inmiddels begint er een patroon van verandering te ontstaan in mijn leven. Ik moet zeggen, het bevalt me! Daarnaast ben ook ik voorstander om ook iets te doen met vliegen, dat je daar bijvoorbeeld ook extra voor betaald. Wat mij betreft; je mag zoveel keer vliegen per jaar. Vlieg je meer dan wordt je extra belast. En ook daar bij de lobby aandringen, bij de KLM en die andere vliegtuigmaatschappijen, om de transitie te maken en ook duurzamer te gaan vliegen met andere brandstoffen. Recentelijk werd Dick Benschop, directeur van Schiphol, in Buitenhof flink aan de tand gevoeld aangaande zijn plannen voor een duurzamer Schiphol. Een goede zaak lijkt mij om dit aan de bron aan te pakken.

Wat doe jij? De vraag is volgens mij; is onze ambitie en /of pijn inmiddels groot genoeg om daadwerkelijk een sustainable toekomst te realiseren? Maatschappelijk draagvlak lijkt er voldoende, maar daadkracht..? Daarbij; als je besluit in het klein te beginnen, niet iedereen kan zo maar een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp aanschaffen. Maar je moet ergens een start maken. Maak een eerste stap, wees creatief, doe wat haalbaar is in jouw situatie en begin bij jezelf. Ik ben oprecht blij dat ik de stap voor mezelf genomen heb. Wat doe jij..? Laat het me weten want ik ben benieuwd naar eerste stap die mogelijk is in jouw (werkzame) leven. Mail me op ella@awarenessinbusiness.com